Tworzenie obszaru roboczego
Użytkownicy z rolą Administratora konta lub Administratora technicznego mogą tworzyć obszary robocze w Planfix. Osoby z tymi rolami mają w menu głównym pozycję Obszary robocze, a w niej pozycję Zarządzanie obszarami roboczymi:
Aby utworzyć nowy obszar roboczy, kliknij przycisk Nowy obszar roboczy:
Etapy tworzenia obszaru roboczego
Proces tworzenia obszaru roboczego można podzielić na kilka etapów odpowiadających kartom w panelu:
Krok pierwszy: Pozycje menu Tworzenie obszaru roboczego polega na przeciąganiu elementów do menu głównego, menu tworzenia (znak plusa) lub menu dodatkowego (ikona „hamburgera”).
Elementami mogą być:
- Dowolna sekcja systemowa, która zazwyczaj znajduje się w menu głównym
- Sekcje użytkownika, które również można utworzyć w tym miejscu
- Planery
- Katalogi
- Raporty
- Projekty
- Linki
- Filtry (zadań, kontaktów, projektów lub katalogów)
- Procedury tworzenia nowych obiektów na podstawie dowolnego szablonu (zwykle używane w menu „plus”)
Krok drugi: Schemat kolorów Umożliwia ustawienie koloru panelu menu głównego i innych elementów interfejsu.
Krok trzeci: Przyciski wyświetlania
Umożliwia sterowanie wyświetlaniem przycisków w różnych sekcjach obszaru roboczego. Poniżej pokazano, jak wyłączyć widoczność przycisku Eksportuj w sekcji Kontaktów:
Ustawienia obszaru roboczego
Po wykonaniu podstawowych kroków konfiguracji obszaru roboczego należy wprowadzić kilka kluczowych ustawień:
- Nazwa obszaru roboczego będzie wyświetlana w menu obszarów roboczych, dlatego powinna być prosta i zrozumiała dla użytkowników.
- Sekcja domyślna pozwala wybrać sekcję obszaru roboczego, która będzie otwierana po przełączeniu się do niego.
- Dostęp do obszaru roboczego określa dostęp pracowników i kontaktów do obszaru roboczego.
Ważne
Nowy obszar roboczy można zapisać po ustawieniu co najmniej dwóch pól:
- Nazwa obszaru roboczego
- Sekcja domyślna
Aby ustawić sekcję domyślną obszaru roboczego, musi w nim znajdować się co najmniej jedna pozycja menu, która nie należy do sekcji Pozycje menu do tworzenia obiektów ani linków. Ta pozycja określa sekcję, która zostanie otwarta po przełączeniu użytkownika do obszaru roboczego.